Scholing 'Omgaan met agressie ' voor zorgprofessionals
19 maart 2025

Onlangs vond de training 'Omgaan met Agressie' plaats in Prinsenhof, onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland. Zorgmedewerkers van Het Gastenhuis Warmond namen deel aan deze leerzame en interactieve sessie, waarbij de focus lag op de factoren die probleemgedrag kunnen veroorzaken of beïnvloeden en hoe om te gaan met probleemgedrag. De deelnemers kregen nieuwe inzichten en praktische handvatten om de zorg voor hun bewoners verder te verbeteren. Deze scholing werd verzorgd door verpleegkundig coaches vanuit het Regionaal Expertisecentrum Dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-zep) van Zorgpartners.
Interactief en leerzaam
Tijdens de scholing leren deelnemers zich bewust te worden van hun eigen houding en de impact daarvan, probleemgedrag vroegtijdig te signaleren en analyseren, het signaleringsplan op te stellen en effectief gebruiken, adequaat om te gaan met agressie en tijdig om hulp te vragen. De scholing bestaat uit drie delen met verschillende werkvormen, zoals spel, oefeningen en praktijkgerichte training en werd als zeer interactief ervaren. Deelnemers van het Gastenhuis Warmond kregen de ruimte om met hun eigen casussen aan de slag te gaan, Dit leidde tot veel vragen en betrokkenheid. Een van de deelnemers gaf aan: “Het is heel leerzaam, omdat er bij casussen van onze bewoners werd stilgestaan. We merken dat agressief gedrag steeds vaker voorkomt.” Deelnemers waren nieuwsgierig en namen de uitwerkingen mee naar hun eigen praktijk om direct toe te passen bij hun bewoners De scholing sloot goed aan bij hun werk en bood praktische handvatten waarmee ze direct verder konden.
“Het is heel leerzaam, omdat agressief gedrag steeds vaker voorkomt.
Ook werd er stilgestaan bij onze casussen van onze bewoners. Dat is heel prettig”
Uitdagingen in de praktijk
Ruslana Baharizadeh, verpleegkundig coach en trainer: “De deelnemers beschikken over veel kennis en zijn kundig in de zorg voor hun cliënten. Wat hen vooral hielp, was het vergroten van hun bewustwording over welke benaderingswijze het beste past bij een specifieke cliënt. In hun dagelijkse werk hebben zorgprofessionals niet altijd de mogelijkheid om met het hele team te overleggen over problematische situaties. Tijdens de scholing konden ze dit wel en dit leidde tot nieuwe inzichten en oplossingen, waarbij de deskundigheid van iedereen optimaal werd benut. Ook werd er tijdens de training gesproken over wat structureel overleg met het team kan betekenen, wat de belemmeringen zijn van het gebouw en de communicatie met naasten.”
Waardevolle inzichten en nieuwe kennis
Naast de praktische insteek en tools, kregen de deelnemers na afloop de kans om kennis te maken met de D-zep-afdeling in Prinsenhof, wat als zeer interessant en leerzaam werd ervaren. De deelnemers namen vooral de materialen, nieuwe methodes en video's mee terug naar hun collega’s, zodat ze samen verder konden oefenen. Daarnaast kregen ze handvatten om probleemgedrag beter te herkennen en ermee om te gaan. Ook het bewustzijn over factoren die probleemgedrag kunnen beïnvloeden, werd vergroot.
" Duidelijke informatie en bewustwording van de impact van ons werk. We kunnen deze training zeker aanraden. De praktische en interactieve opzet helpt medewerkers om direct aan de slag te gaan met nieuwe inzichten en vaardigheden. Ga zo door!"
Regionaal Expertisecentrum D-zep
Zorgpartners Midden-Holland is officieel erkend als Regionaal Expertisecentrum (REC) voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-zep) in Zuid-Holland. Samen met partners Aafje en Pieter van Foreest geeft Zorgpartners invulling aan de REC-functie in Zuid-Holland en Zeeland. Het Regionaal Expertiseteam biedt tijdelijke zorg en behandeling, consultatie voor zorgteams en deelt kennis door o.a. scholingen. Dit is erop gericht om samen te onderzoeken waar het gedrag vandaan komt en om het hanteerbaar te maken, zodat de cliënt zich prettig voelt.
Meer informatie over de scholing ‘Omgaan met agressie’