Scholing Omgaan met agressie
Wil je als zorgprofessional of team meer kennis over probleemgedrag bij cliënten en leren omgaan met agressie? Maak dan kennis met de scholing ‘Omgaan met agressie’ van het Regionaal Expertisecentrum D-zep van Zorgpartners Midden-Holland. In deze scholing komen diverse aspecten van probleemgedrag aan bod. De training biedt praktische handvatten en richt zich op de meest voorkomende vorm van probleemgedrag: agressie.
Probleemgedrag begrijpen
Probleemgedrag bij cliënten is sterk afhankelijk van de context en wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een samenspel van meerdere factoren. Om dit gedrag goed te begrijpen, analyseren en de onderliggende oorzaken multidisciplinair aan te pakken, is aanvullende kennis en vaardigheid binnen zorgteams essentieel. Door inzicht te krijgen in de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt, probleemgedrag tijdig te herkennen, veranderingen op te merken en het eigen gedrag hierop aan te passen, kan het zorgteam effectief bijdragen aan het hanteerbaar maken van dit gedrag.
“Deze scholing sluit goed aan op de praktijk. Er is niet te veel theorie en je bent vooral praktisch bezig. Ook is er de mogelijkheid om aan eigen casussen te werken. We vinden het belangrijk dat er ruimte is voor ieders inbreng.” Ruslana Baharizadeh, verpleegkundig coach en trainer
Voor wie?
De scholing is geschikt voor alle leden van zorgteams, waaronder woonondersteuners, huiskamermedewerkers, helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen.
De scholing
De scholing is gebaseerd op:
- Verdieping kennis over agressie en beïnvloedende factoren
- Signaleren, analyseren en de-escaleren van probleemgedrag
- Basishouding en verweerstechnieken bij agressie
- Persoonlijke en teamontwikkeling
De training wordt gegeven door verpleegkundig coaches expertise Dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-zep) en bestaat uit één interactieve bijeenkomst van 3,5 uur op een locatie naar keuze. De scholing is interactief, bestaat uit drie delen en bevat allerlei werkvormen: spel, oefening en training. De scholing kan aangevuld worden met op maat ontwikkelde onderdelen, zoals bijvoorbeeld een specifiek ziektebeeld, methodiek of zorgwijze. Nadat de training is gevolgd, bestaat er de mogelijkheid om periodiek (bijvoorbeeld 2-jaarlijks) een herhalingscursus te volgen.