“Door kennis kan ik situaties goed inschatten en inspelen op behoeften van cliënten”
Hans Versluijs werkt al bijna 12,5 jaar bij Zorgpartners en zeven jaar bij Prinsenhof. Hij is werkzaam als Coördinerend Verzorgende op de afdeling voor jonge mensen met dementie. Met zijn kennis en ervaring weet hij de behoeften van de cliënten in te vullen.
Hans werkt op de afdeling met jonge mensen met dementie. De meeste mensen zijn nog redelijk zelfstandig. “Het is dan erg leuk om te kijken wat we hen kunnen bieden en wat aansluit bij de bewoner. We zijn dan bezig met hoe we de dag doorkomen, hoe bewoners zich nuttig kunnen voelen en hoe we hen een prettige dag kunnen bieden. Vooral het ‘out of the box’ denken vind ik erg leuk. Ik heb vandaag bijvoorbeeld met een bewoner die timmerman was een tafeltennistafel in elkaar gezet. Dat soort dingen vind ik dan leuk om te doen.” Ook het vertrouwen van de bewoners is belangrijk voor Hans. “Het vertrouwen winnen is enorm belangrijk. Afspraak is afspraak en we benaderen alle bewoners op een gelijkwaardig niveau. Het is echt een samenspel tussen de bewoner en medewerkers.”
Uitdaging
Het samenwerken met naasten vind ik ook een uitdaging. Partners, kinderen en soms ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij de afdeling. Een deel van de naasten werkt vaak nog. Het is dan ook de vraag in hoeverre zij betrokken kunnen zijn bij de begeleiding. “Ik ben iemand die altijd veel ideeën heeft. Ik zie het bijvoorbeeld voor me dat de bewoners drie keer per week zelf koken en dat partners of kinderen hierbij helpen of met het boodschappen doen. Op deze manier worden naasten betrokken bij het wonen op Prinsenhof.”
Opleiding
Na twee jaar werkzaam te zijn bij Prinsenhof kreeg Hans de vraag of hij een opleiding wilde volgen, speciaal voor het werken met jonge mensen met dementie. Deze opleiding is opgezet door het kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. “De opleiding heeft mij veel kennis en contacten opgeleverd”, vertelt Hans. “De opleiding bestaat uit zes onderdelen waarin iedere les is opgebouwd met een stuk theorie en praktijkervaringen door psychologen of artsen. Het was heel interessant om hun verhalen te horen. Je denkt dan na over hoe wij die ervaringen ook kunnen toepassen.” Het is uiteindelijk de bedoeling dat 80 procent van de medewerkers op deze afdeling is geschoold voor het werken met jonge mensen met dementie. Het werken op de afdeling blijft Hans boeiend vinden:
“Het is een hele leuke doelgroep. Je komt steeds weer voor nieuwe uitdagingen te staan waar je een creatieve oplossing voor kunt bedenken.”