Zorgpartners helpt jonge mensen met dementie: “We helpen hen een betekenisvol leven te leiden”
Daniëlle Pelzer is Specialist Ouderengeneeskunde bij Zorgpartners Midden-Holland. In de afgelopen twintig jaar is ze werkzaam op de afdeling voor jonge mensen met dementie in Prinsenhof. Ze ziet de grote impact van de ziekte op jonge mensen: “Na de diagnose worden de fundamenten van je leven onder je vandaan gerukt en moet je een nieuwe balans zien te vinden.”
Het expertisecentrum ontstond nadat Pelzer in de praktijk zowel cliënten als verpleegkundigen vast zag lopen. “Ik merkte dat de ‘reguliere’ zorg die we aanboden aan dementerenden niet bij hen aansloot”, vertelt de Specialist Ouderengeneeskunde. Omdat Zorgpartners veel jonge mensen met dementie helpt, doen ze steeds meer kennis op en kunnen ze de cliënten en hun familieleden steeds beter helpen.
Levensveranderend
Daniëlle Pelzer zag hoe de diagnose met dementie veel impact had op het leven van jonge mensen en hun gezinnen. “Vaak zijn jonge mensen met dementie in het begin fysiek nog erg vitaal, maar is het hun brein dat hen in de steek laat. Als je dementie hebt kan je op een gegeven moment niet meer werken. Ook veranderen de relaties.” Het expertisecentrum van Zorgpartners helpt zowel bij het navigeren van deze veranderingen voor alle betrokken partijen en zoekt altijd naar oplossingen.
Omdat jonge mensen met dementie langer thuis wonen start het dementietraject vanaf het stellen van de diagnose. “We werken nauw samen met het groene hart ziekenhuis, GGZ en Tandem casemanagement. We zijn actief betrokken bij het regionale dementienetwerkgroep van Gedeelde Zorg”, legt de specialist ouderengeneeskunde uit. Naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt, wordt vaak alsnog besluit genomen om toch intern opgenomen te worden. “Als Prinsenhof richten we op het zoveel mogelijk helpen van jonge mensen met dementie in het behouden van een ‘betekenisvol leven.’”
Betekenisvol leven
De Specialist Ouderengeneeskunde van Zorgpartners noemt een voorbeeld van een van haar cliënten die ze hielp bij letterlijk actief blijven. “Een jonge man van in de vijftig werd gediagnosticeerd met dementie. Hij was altijd een echte globetrotter geweest en had een heel actief leven geleid. Een leven in een verzorgingstehuis paste in eerste instantie helemaal niet bij hem. Nu gaat hij elke week naar de sportschool.”
Met de sportschool hebben de verpleegkundigen in overleg met de man en zijn mantelzorger afspraken gemaakt. In andere gevallen doen cliënten bijvoorbeeld nog betaald of vrijwilligerswerk, soms binnen Zorgpartners zelf. “Mensen willen iets ‘doen’. Daar denken we graag in mee”, aldus Daniëlle Pelzer. Omdat de medewerkers van Prinsenhof veel kennis hebben van de doelgroep en de aandoening, kunnen zij goed meedenken in mogelijkheden en het optimaliseren van de zorg voor de jonge mensen met dementie.