Traplopen wordt lastiger. Wat kan ik doen?
Naarmate we ouder worden, neemt de kracht in onze spieren af en kunnen gewrichten stijver worden. Moet er dan een traplift komen, of zijn er minder kostbare oplossingen? Ergotherapeuten Marlon Lanting en Anita de Jong geven antwoord.
“Traplopen is goed voor de gezondheid. Het draagt bij aan de conditie van hart en longen, sterke beenspieren en botten en aan de algehele coördinatie. Zolang traplopen veilig lukt, is het advies dan ook om dat zo lang mogelijk te blijven doen. Maar: word je minder goed ter been, dan is het wel verstandig om maatregelen te nemen. Bij een val van de trap is het risico op letsel namelijk groot.
Als je nog bewegelijk genoeg bent, hoeft zo’n maatregel niet kostbaar te zijn. Zo helpt een tweede trapleuning veel mensen; het zorgt voor meer houvast. Heb je een lastige bocht in de trap? Dan kun je op die plek een beugel hangen voor extra grip. Zorg dat de trap is opgeruimd, hang er goede verlichting op en plaats eventueel antislipstrips op de treden om glijden te voorkomen. Ook kan het handig zijn om spullen die mee naar boven of beneden moeten met een rugzak te dragen. Zo heb je je handen vrij.
Lukt traplopen met deze maatregelen niet meer? Dan kan een traplift een optie zijn. Die kan je zelf aanschaffen – een nieuwe traplift koop je vanaf zo’n 3000 euro – of aanvragen bij de gemeente. De gemeente geeft de traplift in bruikleen als zij dat noodzakelijk en de meest goedkope en adequate oplossing vindt.”
Over de experts
Marlon Lanting en Anita de Jong zijn beiden is ergotherapeut bij Zorgpartners. Zij ondersteunen mensen die te maken krijgen met ziekte of beperkingen, om zo zelfstandig mogelijk te blijven leven.
Dit artikel komt uit het Zorgpartners Magazine: een nieuwe start. Wil je het hele magazine lezen? Klik dan hier.