In de Nederlandse wet staat vermeld wie en in welke volgorde als rechtsgeldig of bevoegd vertegenwoordiger uw belangen mag behartigen omtrent medische behandelingen, verpleging, verzorging en begeleiding. Rechtsgeldige vertegenwoordigers zijn:
1. de door de rechter benoemde, curator of mentor (de bewindvoerder gaat alleen over zakelijke belangen);
2. de door u schriftelijke gemachtigde (al dan niet bij de notaris vastgelegd);
3. uw echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel (niet benoemd, vrijwillig);
4. uw meerderjarig kind/broer/zus/kleinkind, ouder of grootouder (niet benoemd, vrijwillig).
In de bovengenoemde vier groepen vertegenwoordigers zit een volgorde:
• ten 1e: de door de rechter benoemde vertegenwoordigers hebben voorrang boven andere vertegenwoordigers;
• ten 2e: is er geen door de rechter benoemde vertegenwoordiger beschikbaar, dan kan de gemachtigde als vertegenwoordiger optreden;
• ten 3e: ontbreekt ook de gemachtigde, dan kan uw echtgenoot, geregistreerde partner of levensgezel u vertegenwoordigen, mits deze persoon dit ook wil en hiertoe in staat is;
• ten 4e: als ook dit niet mogelijk is kan een familielid uit groep 4 als vertegenwoordiger optreden, mits deze persoon dit ook wil en hiertoe in staat is.
De keuze voor een curator of mentor (bewindvoerder) hangt af van wat u nodig heeft. De kantonrechter zal dit bepalen in overleg met u en/of uw familie. Indien u op basis van de Wet zorg en dwang (Wzd) zorg ontvangt en geen (wettelijk) vertegenwoordiger heeft, zijn wij verplicht voor u een mentor aan te vragen bij de rechter.
Meer informatie over de Wet zorg en dwang vindt u op zorgpartners.nl/wzd