Zorg zonder Afval Vierdaagse
21 mei 2024
Meer aandacht voor minder afval in de zorg: daar draait het deze week om in de Zorg zonder Afval Vierdaagse. Deze week is er extra aandacht voor het scheiden van afval en verminderen van afval en het gebruik van handschoenen.
Afval scheiden
Om te stimuleren dat jij je bezig houdt met het scheiden van afval zijn er vorig jaar veertien pallets met prullenbakken besteld en verdeeld over onze centra. Ook hebben we hiervoor passende stickers gemaakt. Dus gebruik ze en vertel het door! Wist je dat vorig jaar het ongesorteerde bedrijfsafval met 26% is afgenomen? Dit komt onder andere door het bevorderen van afvalscheiding met deze prullenbakken. Vaak horen we dat collega’s verduurzaming als iets duurs zien, maar je kunt ook geld mee besparen. Juist met afval. Door te scheiden of afval op een bepaalde manier te verwerken, kun je geld besparen. Met dit geld kun je weer leuke activiteiten doen voor je locatie of juist investeren in een nog groenere toekomst. Kunnen we rekenen op jullie hulp?
Verminderen van afval
In de restaurants van Floravita, De Hanepraij en Ronssehof van Zorgpartners is vorig jaar samen met Greendish gewerkt aan het verduurzamen van het voedselaanbod. Het doel en de ambities van Zorgpartners zijn om voedselverspilling terug te dringen en gerechten aan te passen, door meer plantaardige opties aan het menu toe te voegen. Ook de Green Machines bij Irishof en Ronssehof werken dragen hieraan bij.
Martin Poot, Hoofd Restauratieve dienst in De Hanepraij is enthousiast over deelname aan dit project: “Het is altijd goed om scherp te blijven op voedselverspilling. Hier hebben we veel aandacht voor zonder de keuzevrijheid van onze bewoners te beperken. En zoeken naar alternatieve gerechten met minder of geen vlees is een mooi uitdaging voor ons als keukenteam. Voorop staat dat alle gerechten die we serveren smaakvol moeten zijn.” Bij De Hanepraij bespaarden zij maar liefst 32.751 kg CO2-eq, dat staat gelijk aan 710 autoritjes tussen Nijmegen en Apeldoorn.
Gebruik van handschoenen
Is handschoengebruik nodig? En hoe kan ik helpen om het gebruik (en dus de hoeveelheid afval beperken)? Handschoenen zijn heel belastend voor het milieu, terwijl 10% van het gebruik van handschoenen niet nodig is. Is het bijvoorbeeld altijd nodig om ze te dragen bij alle zorghandelingen? Onze medewerkers dragen handschoenen wanneer ze contact hebben met vloeistoffen van het lichaam van de ander, zoals urine of bloed. Ook dragen ze handschoenen als ze in contact komen met een kapotte huid, zoals bij een wond. Het dragen van handschoenen is ook nodig als ze speciale medicatie klaarmaken, of werken met rauw voedsel in de keuken, zoals het rollen van gehaktballen.
Minder niet-steriele handschoenen gebruiken tijdens je dagelijkse werk schijnt per instelling al gauw zo’n 31.500 kg afval en 237 ton CO2-uitstoot per jaar te schelen (bron: Nursin). Dave Kerseboom, Leidinggevende services A: “Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik grijp deze kans voor een beter milieu met beide handen aan. Zónder handschoenen!”