Vrijblijvendheid voorbij: Smart Glasses bij wondconsulenten
26 juli 2021
De Reehorst in Reeuwijk maakt al langere tijd gebruik van De Smart Glasses. Waar het gebruik eerder nog vrijblijvend was, wordt de Smart Glasses nu vast ingezet bij de wondconsulten. ‘Door dit de norm te maken, raken medewerkers meer vertrouwd met de bril,’ vertelt Anja Verduyn, Coördinerend Verzorgende. In dit artikel neemt Anja je mee in haar ervaringen met de Smart Glasses.
Als kleine locatie heeft De Reehorst niet standaard alle expertise in huis. Daarom is het soms nodig om deze expertise naar binnen te halen. Een voorbeeld is de inzet van specialisten op het gebied van wondverpleging. Voorheen kwam één keer in de omstreeks acht weken een wondverpleegkundige op locatie. Die dag beantwoordde zij vragen en vonden alle consulten plaats. ‘Inmiddels hebben we steeds vaker te maken met wonden’, vertelt Anja. ‘Hoewel onze eigen aandachtsvelders de oppervlakkige wonden prima zelf kunnen behandelen, is het in sommige gevallen toch wenselijk om gebruik te maken van de expertise van de wondverpleegkundige. Maar met slechts twee wondverpleegkundige voor heel Zorgpartners, is het voor hen niet altijd haalbaar om tussendoor al langs te komen. Hierin bood de Smart Glasses uitkomst. Door gebruik te maken van de Smart Glasses hoeft de wondverpleegkundige namelijk niet naar onze locatie af te reizen en kan zij eenvoudig vanaf haar eigen werkplek meekijken.
Hoe ziet dit eruit?
We werken nu met een vaste dag in de week waarop we de wondverpleegkundige kunnen bellen voor digitale consulten. Hebben we die dag meerdere wonden op de afdeling? Dan nemen we contact met de wondverpleegkundige op. De verzorging van De Reehorst loopt op dat moment met de Smart Glasses langs de bewoners die een consult nodig hebben. De wondverpleegkundige kijkt digitaal mee via de ogen van de verzorging. Zij vertelt hen hoe de wond verzorgd moet worden en rapporteert tegelijkertijd in het dossier. Terwijl ze meekijkt, kan zij ook foto’s van de wond maken en hier opmerkingen en instructies bij schrijven. Op het moment dat de verzorging naar de volgende kamer loopt, staat het rapport inclusief de foto al in het dossier van de bewoner. Waar de wondverpleegkundige voorheen dus zelf na haar bezoek nog alle rapportages moest uitwerken, kan zij dit nu direct op afstand regelen. De Smart Glasses zorgt hierin voor een enorme efficiëntieslag en tijdwinst.
Nadat de wondconsulten op afstand een succes bleken, is ook een pilot rondom slikobservaties met de logopedisten uitgevoerd. Er zijn genoeg mogelijkheden en ideeën om de Smart Glasses in te zetten. Met elkaar blijven we nieuwe dingen proberen om onze zorg nog beter te organiseren en medewerkers te ondersteunen.