Ontwikkeling expertise Dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP)
28 februari 2023
Zorgpartners investeert in de zorg voor mensen met dementie. Prinsenhof, onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland, richt zich nu ook op de ontwikkeling van het expertisecentrum voor dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP). Naast tijdelijke zorg en behandeling, is er meer aandacht voor consultatie en kennis ontwikkelen en delen in de regio. Op deze manier wil Zorgpartners van betekenis zijn voor cliënten, naasten en zorgprofessionals. Ook biedt dit kansen voor medewerkers om zich te ontwikkelen.
Het zorglandschap voor de D-ZEP is landelijk vastgesteld door het kenniscentrum D-ZEP in opdracht van het ministerie. In de provincie Zuid-Holland zijn drie organisaties voorgedragen aan het kennisnetwerk D-ZEP om in Zuid-Holland op te gaan voor Regionaal Expertise Centrum D-ZEP. Dit zijn Pieter van Foreest, Aafje en Zorgpartners Midden Holland. Deze organisaties hebben met elkaar regio Zuid-Holland verdeeld in verschillende verzorgingsgebieden en gaan samenwerken. Het kennisnetwerk D-ZEP heeft een scan uitgevoerd en vastgesteld dat Prinsenhof op het vereiste niveau is. Ze zagen een betrokken en bevlogen team en gaven complimenten over de hoeveelheid werk die is verzet en de bereidheid om samen te leren. Prinsenhof zal zich verder ontwikkelen als team, in de regio en in het landelijke netwerk.
Petra Dekker, directeur Expertisecentrum Prinsenhof: “We zijn blij dat we deze expertise samen verder kunnen doorontwikkelen en delen. Daarmee willen we de cliënten en de zorg in de regio ondersteunen. Bij Prinsenhof zetten we graag een stap extra. We willen blijven leren om te begrijpen wat de aanleiding is van het probleemgedrag en om het samen hanteerbaar te maken.”
Consultatie en kortdurende zorg en behandeling
Prinsenhof biedt kortdurende zorg en behandeling op de afdeling D-ZEP (voorheen meerzorg). Daarnaast kunnen zorgprofessionals van bijvoorbeeld vvt-instellingen Prinsenhof ook benaderen voor consultatie over dementie en zeer ernstig probleemgedrag.
Margriet Leenen, specialist ouderenzorg en betrokken bij deze ontwikkeling: “Er zijn steeds meer mensen met dementie in Nederland en er is ook een groep met zeer ernstig probleemgedrag. Dit gedrag heeft veel impact op naasten, het zorgteam in de verpleeghuizen en medebewoners. Soms drijft het zelfs tot wanhoop en handelingsverlegenheid. Hoe kunnen we dan als expertisecentrum helpen om dit in goede banen te leiden en goede zorg te verlenen? Graag willen we eerder betrokken zijn, zodat de cliënt vaker in eigen omgeving kan blijven.” Lees hier het interview met Margriet Leenen.
Samenwerking
We werken in de regio Zuid-Holland samen met de zorgorganisaties Aafje en Pieter van Foreest. Uniek aan de regionale samenwerking en de afdeling D-ZEP is dat er veel kennis en expertise aanwezig is over dementie en complexe ziektebeelden én dat we weten hoe we deze in kunnen zetten. Ook werken we zorginhoudelijk samen met de GGZ.
Op de afdeling wordt vanuit verschillende disciplines nauw samengewerkt. De cliënt wordt bijgestaan door een team van specialisten van Zorgpartners (specialist ouderengeneeskunde, gezondheidszorgpsycholoog, verpleegkundigen, verzorgenden IG, (vak)therapeuten, psychiater en klinisch geriater). Samen met deze professionals werken we aan een hanteerbare situatie met oog op autonomie en verbeteren van kwaliteit van leven.
Lees meer informatie over het expertisecentrum Dementie en zeer ernstig probleemgedrag.