Met oude werkkleding bijdragen aan duurzaamheid
5 juli 2024
Pauline werkt inmiddels al 38 jaar bij Zorgpartners, momenteel als hoofd service in De Hanepraij. Ze is verantwoordelijk voor de huishoudelijke dienst en de receptie. Samen met collega Martin Poot, die ook hoofd services is, regelt ze overkoepelende zaken op facilitair gebied. Zorgpartners heeft een samenwerking met Weenink als kledingleverancier.
Werknemers leveren hun oude werkkleding in, waarna Pauline deze in een recycledoos plaatst. Weenink haalt de doos op en scheidt de grondstoffen, zoals polyester en katoen. Dit is een circulair proces waarbij de stoffen gesorteerd worden op samenstelling en kleur, vervolgens tot garen gesponnen worden en daarna tot nieuwe artikelen. Hierdoor kunnen ze van oude kleding nieuwe kleding maken. Voorheen deden ze dit met tassen als eindproduct, maar nu gebruiken ze de grondstoffen voor nieuwe werkkleding.
De doos kost 40 euro, maar het levert veel meer op. Het is een investering in duurzaamheid. Pauline: “We proberen mensen te motiveren om hun oude werkkleding in te leveren en de doos te vullen, wat meestal een paar maanden duurt. Drie keer per jaar leveren we een volle doos in.” Pauline krijgt van Weenink een rapportage waarin bijvoorbeeld staat hoeveel bomen ze hebben bespaard.
“We hebben vrij veel contact met Weenink. Wij zijn altijd enthousiast om mee te werken aan het recycleproces. Het gaat om alle dienstkleding, van mensen die uit dienst gaan tot kapotte kleding en kleding van medewerkers die in de kast blijft liggen”, zegt Pauline. Ze doen dit nu al 2,5 jaar en één of twee andere centra doen ook mee. De Hanepraij is het grootste centrum die deelneemt, dus daar komt meer kleding vandaan.
“Ik vond het een geweldige uitdaging. Natuurlijk doen we hieraan mee! Het is fijn om je steentje bij te dragen aan duurzaamheid. En die rapportage terugkrijgen is ook heel motiverend. We zorgen altijd dat de dozen helemaal vol zitten, voor die 40 euro. Het zou mooi zijn als alle centra en onderdelen hieraan meedoen, want je krijgt er echt iets voor terug. De dienstkleding van Zorgpartners verdwijnt op deze manier niet zomaar in de prullenbak”, geeft Pauline aan. Voeger stuurden we de oude dienstkleding naar Afrika, dat was zo'n 25 jaar geleden. Oude bedden en tilbanden gaan naar Roemenië, wat hier afgekeurd is, kan daar nog gebruikt worden. Het wordt allemaal bijgehouden, zodat niets zomaar wordt weggegooid.”