“Met elkaar geven we de terminale zorgfase vorm”
9 januari 2023
Dat een opleiding Eerste Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) niet zomaar is afgerond, weten leerlingen Lianne Brandenburg - Groen en Tamara Lam inmiddels. Om deze opleiding af te ronden, was hun eindexamen het maken van een verbeterplan. Beide dames werken momenteel als Verzorgende IG voor Souburgh in De Rietkraag en waren het direct eens over de invulling van dit examen: het introduceren van een waakmand.
Lianne werkt op de eerste verdieping op de afdeling psychiatrie en Tamara op de afdeling verzorging op de begane grond. Beide leerlingen willen graag EVV’er worden, eindverantwoordelijke voor de zorg van de cliënt. Tamara: “Als eindopdracht wilden we allebei direct iets doen voor de terminale zorgfase. We vinden dit allebei een hele heftige fase. Vanuit persoonlijke ervaringen hebben we geleerd dat je dit op een bijzondere manier vorm kunt geven door onder andere op tijd met de familie en cliënt in gesprek te gaan.”
Ze hebben uitgedokterd wat het beste is om aan te bieden in deze fase. Ze spraken met collega’s, cliënten en familieleden over hun verwachtingen bij de terminale fase en waar de behoeften liggen. Dit hebben Tamara en Lianne uiteindelijk kunnen samenvatten in een waakmand. Ze kwamen er al vrij snel achter dat wanneer een cliënt terminaal wordt het onduidelijk is wat er wordt verwacht van collega’s en familie. Hier waren in Souburgh geen vaste afspraken over. Inmiddels hebben Lianne en Tamara een checklist ontwikkeld, een handboek gemaakt en een waakmand klaar staan. In deze checklist staat onder andere praktische informatie voor als een familielid wil blijven slapen of wat je als medewerker kunt regelen. Ook hebben ze condoleancekaarten gemaakt. Deze worden nu gebruikt door collega’s die dit soort kaarten versturen voor Souburgh.
Betrokken
Wat Tamara en Lianne positief verrasten, was de enorme betrokkenheid van collega’s. “Veel collega’s vonden het iets heel moois hebben om een waakmand klaar te zetten voor familie wanneer dit nodig is. We voelden ons echt gesteund. Ook tijdens onze presentatie hadden ze nog mooie tips, zoals het toevoegen van een bijbel. We zijn nu ook in gesprek met de Geestelijke Verzorging of er bepaalde passages of liederen passend zijn bij deze fase.” Ook zijn ze erachter gekomen dat je vrijwilligers kunt inschakelen wanneer een cliënt geen of weinig familie heeft en niet alleen wilt zijn. Vanuit het hospice zijn er vrijwilligers die deze laatste fase willen begeleiden en bij de cliënt willen zitten.
Borging
“Met Lianne was het fijn samenwerken. We willen allebei altijd alles tot in de puntjes regelen. We konden echt op elkaar bouwen tijdens dit project en ik ben enorm trots op wat we hebben neergezet. Door met dit project en deze fase in het leven bezig te zijn, merk ik ook dat ik steviger in mijn schoenen sta. Ik heb er persoonlijk ook veel van geleerd”, vertelt Tamara. Dat dit niet een eenmalige actie is voor het vullen van de waakmand hebben de dames wel geborgd. Ze hebben veel moeite gedaan om met een uitvaartondernemer een samenwerking aan te gaan. Deze ondernemer heeft de vier waakmanden geleverd en ook toegezegd deze aan te vullen waar nodig. “We zijn gewoon heel erg blij met het eindresultaat en we hopen dat de families van cliënten in Souburgh er wanneer nodig gebruik van kunnen maken. Daarnaast hopen we de aandacht voor deze levensfase te stimuleren bij collega’s zodat we allemaal een positieve bijdrage kunnen leveren op dit cruciale moment.”