Meer eigen regie en ‘heerlijk vertoeven’ na verbouwing Savelberg
7 november 2024
In 2023 is Savelberg gestart met een verbouwing, van afdelingskeukens tot aan een vernieuwde serre en restaurant. Ook de entree werd aangepakt en het Experience Lab kwam er. De thuiszorg en dagbesteding moest daarom verhuisd worden. Een enorme operatie, aldus leidinggevende services Petra Slappendel en projectleider vastgoed Leander Kwakernaak. Petra: “Veel medewerkers hebben meegedacht over de indeling van de entree, de centrale keuken en het restaurant. Van bepaalde werkwijzen tot aan hoe de stoelen zitten. Dat is voor ons ontzettend waardevol. We zien nu dat ze trots zijn op hoe het is geworden en de bewoners zijn er ook over te spreken. Dát is wat we willen.”
Vanuit Savelberg kwam het verzoek voor een betere indeling van de benedenverdieping. Er was behoefte aan meer vergaderruimtes, de serre en receptie waren niet optimaal ingericht en de keuken was onlogisch ingedeeld en apparatuur was aan vernieuwing toe. “We hebben meteen naar de algehele indeling van de entree en het restaurant van Savelberg gekeken”, licht Leander toe. “Met een vlekkenplan wisten we al snel de looproutes en welke kamers er veel werden gebruikt en welke niet.” Samen met interieurarchitect 'MetMarike Groenewegen' zijn er gesprekken geweest over de identiteit en wat Savelberg wil uitstralen. “Marike heeft hier een belangrijke rol in gespeeld en meegedacht hoe we het katholieke van Savelberg duidelijk naar voren konden halen.”
Beter gegeten
De verbouwing is begonnen met het installeren van nieuwe keukens op de afdelingen op de eerste tot en met de vierde verdieping, mét elektrisch kookapparatuur. Ook werden de strakke en geelwitte vloeren vervangen voor een pvc vloer met houtlook. “Het koken op zich is op deze afdelingen een activiteit geworden. Sommige cliënten vinden het leuk om ernaar te kijken, anderen willen graag helpen. Om drie uur worden er nu wel eens aardappelen geschild bij het kopje thee. Dan komen de verhalen over vroeger ook naar voren.” De gastvrouwen genieten hiervan. Ook Petra geniet hier zichtbaar van. Naast deze ervaringen, wordt er over het algemeen ook beter gegeten op deze afdelingen. Er komt een extra geurbeleving vrij tijdens het koken. Hierdoor worden de bewoners geprikkeld.
Menukeuze
Petra heeft zelf vier kinderen. Als zij met hun partners komen eten, is het een dolle boel bij haar thuis. “Het kost mij dus niet veel extra moeite om voor tien bewoners te koken, maar ik begrijp dat dit voor sommige collega’s wel wat lastiger is.” Om dit gemakkelijker te maken, maken ze bij Savelberg in principe gebruik van de menucyclus van Eetgemak. Zij bieden cycli van zes weken aan waar er per dag uit twee gewone menu’s en een vegetarisch menu gekozen kan worden. “Hierdoor hoeven onze collega’s de gerechten niet zelf te bedenken. Daarnaast zijn deze menu’s in samenwerking met diëtisten samengesteld. Je weet dus wat je ook kiest, je elke dat een verantwoorde maaltijd voor kunt zetten. “Soms wordt er nog wel een uitzondering gemaakt. Als de bewoner of familie aangeeft dat een bewoner een bepaald gerecht erg lekker vindt, kunnen we altijd kijken wat er mogelijk is om dit een keer te maken. Maar verder wordt deze werkwijze aangehouden.” Ook duurzaamheid speelt een rol in de samenstelling van de menu’s. Zo wordt er bijvoorbeeld gekozen voor minder rundvlees.
Interne verhuizingen
Naast de verbouwing op de afdelingen is het grand café verandert in het leerhuis, met een vergaderruimte ernaast. Zo kunnen er - naast lesgeven - nog steeds verjaardagen gevierd worden, maar kan er ook vergaderd worden. De kapel is verhuisd naar een zijruimte van het restaurant, waardoor deze een prominentere plek heeft gekregen. In het voormalige kapel zitten nu de locatiemanager en twee kantoren zijn samengevoegd in een vergaderruimte. In het naast gehuurde Savelberghof 1-4 is het Experience Lab in de ruimte van de dagbesteding gekomen. Deze is verhuisd naar een ruimte ernaast. Hier zat de thuiszorg. Zij zijn verhuisd naar een van de kantoren binnen Savelberg. Ook is de receptiebalie en de ruimte hier omheen toegankelijker gemaakt. Het winkeltje is hier naartoe verplaatst en er is een plek om even te zitten met een kop koffie of thee. Leander: “Op de juiste plekken zijn hier nu zitjes gemaakt. De bank op de ronding van de muur nodigt uit om even te gaan zitten. Dit heeft Marike goed aangevoeld. En het werkt, want collega’s houden hier regelmatig hun pauze.” Ook het winkeltje is verplaatst naar de hal. Hier wordt nu meer verkocht. De serre is nu helemaal opgeknapt en er is een airco geïnstalleerd in de serre die ook verwarmt. “Hier is het nu heerlijk vertoeven, in de zomer én de winter. Heerlijk, deze serre”, glundert Petra.
Restaurant vergroot
De keuken van het restaurant vroeg om een grote aanpassing. Er is onder andere een nieuwe kookketel, extra steamer en een grote inloopkoelcel en inloopvriescel. Ook het meubilair en het aanzicht is vernieuwd. Zo is er een kleine pantry gekomen voor uitgifte van de lunch. Petra: “Op dit moment organiseren we een keer per maand een themadiner voor bewoners, naasten en de omgeving in het vernieuwde restaurant. Hier komen gemiddeld 75 mensen eten. Dat was ontzettend gezellig.”
Door de serre bij het restaurant te halen, de winkel te verplaatsen en de uitgiftebalie naar achteren te verplaatsen, is de restaurantoppervlakte vergroot. “Ons doel is om ook op woensdag- en zaterdagavond open te gaan voor de omgeving.” Petra is optimistisch. “De kaart is er en we hebben nu ontzettend goede faciliteiten. We zijn getart met de woensdagavonden. Dit is een succes, want hier komen gemiddeld 45 gasten per avond. Vanaf eind oktober gaat het restaurant ook open op zaterdagavond.”
Trots
Nu de verbouwing er – zo goed als – op zit, merkt Petra een toename in de houding van haar collega’s. “Je merkt de blijheid onder de medewerkers. De sfeer is anders. Ze zijn echt trots op hoe het is geworden. Bewoners en gasten zijn ook blij met de veranderingen. Er wordt meer gebruik gemaakt van het restaurant. Ik denk dat het enorm waardevol is geweest dat ze veel inspraak hadden in deze verbouwing. Zo is het goed voor de cliënt en voor de medewerkers.” Ook Leander ziet de voordelen van de verbouwing. “We maken op deze manier een stuk efficiënter gebruik van de ruimtes die er zijn en we hebben Savelberg weer toekomstbestendig gemaakt!”