Irishof: Samen bouwen aan een sterke wijk
17 april 2025

Wat begon als een idee, ontwikkelt zich nu tot een wijkcentrum waar ontmoeting en verbinding centraal staan. Het is een plek waar wijkbewoners samenkomen, vrijwilligers de ruimte krijgen om bij te dragen en mantelzorgers steun vinden. Maar hoe geef je zo’n ontwikkeling richting? En hoe zorg je voor de juiste balans tussen zorg, welzijn en een bloeiend buurthuis? Sanne Vos, coördinator welzijn bij Irishof, vertelt over deze ontwikkelingen.
De deuren van Irishof, onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland, gaan stap voor stap open voor de buurt. Niet alleen bewoners, maar ook mensen van buitenaf worden aangemoedigd om deel te nemen aan activiteiten. Wekelijkse koffieochtenden, bewegingsactiviteiten en ontmoetingsmomenten zorgen ervoor dat de wijk zich thuis voelt in Irishof. Vrijwilligers uit de wijk spelen een sleutelrol in deze ontwikkeling. Sanne Vos heeft voordat zij bij Zorgpartners Midden-Holland kwam werken wijkcentrum ’t Govertje in Goverwelle weer op de kaart gezet. Ze weet de waarde van vrijwilligers en laat ze graag hun ervaring delen: “Zo kwam een 80-jarige vrouw, die haar hele leven al wijkcentra heeft gerund, langs voor een ontmoetingsmiddag en is zelf nu actief als vrijwilliger. Haar ervaring en enthousiasme werken aanstekelijk en helpen anderen om op hun eigen manier bij te dragen.”
De kracht van verbinding
Medewerkers en vrijwilligers spelen dus een cruciale rol in deze transitie. Maar hoe begeleid je hen op de juiste manier? Hoe zorg je ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen en tegelijkertijd leren om op de behoeften van de wijk in te spelen? “Trudy Lugthart, voormalig directeur Irishof, had hier een duidelijke visie voor. Deze sprak mij erg aan. Met elkaar ontwikkelen en leren we. We kijken wat werkt en maken gebruik van de kennis en kunde van onze medewerkers en vrijwilligers. Zo kunnen we elkaar aanvullen waar nodig. Vrijwilligers kunnen verschillende taken uit handen nemen waar medewerkers niet aan toekomen. Samen maken we het verschil.”
Kleine momenten, grote betekenis
Tijdens een ‘ontmoet en groet’-middag kwam een gezin langs: een man die mantelzorger is voor zijn vrouw, die in een rolstoel zit. Ze woonden in een vrijstaand huis vlakbij Irishof, maar misten sociale contacten. De middag in Irishof opende voor hen een nieuwe wereld. De vrouw vond aansluiting bij activiteiten zoals samen koken en bewegen op muziek, en de man kreeg enkele ochtenden zijn handen vrij. “Hun dochter schreef later een dankbare mail over hoe hun moeder een warme plek had gevonden en zelfs wilde helpen met het organiseren van activiteiten, zoals de wandeldriedaagse die in juni gaat plaatsvinden. Dit soort kleine momenten laten zien hoe belangrijk een wijkcentrum als Irishof kan zijn.”
Van netwerken naar initiatieven
De samenwerking tussen het sociale team, de gemeente Gouda, het gezondheidscentrum en lokale sportinstanties helpt om de juiste structuur neer te zetten. Door de handen ineen te slaan, wordt Irishof samen met deze partners niet alleen een ontmoetingsplek, maar ook een motor voor beweging en welzijn.
Wijkgericht Werken: Samen Vooruit
De ambitie is om de banden met de wijk nog verder aan te halen. De werkgroep bewegen in Goverwelle is opgericht om mensen in de wijk een plek te geven om te sporten. Sanne: “Een van de initiatieven die we de komende tijd gaan starten is bewegen tijds de maandelijkse luchtalarmtest. Heel Goverwelle gaat bewegen – een initiatief waar Irishof zich graag bij aansluit. Iedere maand wanneer dit luchtalarm gaat, gaan we met zijn allen op ons eigen niveau bewegen, van squats tot met je armen zwaaien. Iedereen kan wel iets.” De boodschap is duidelijk: dit huis is er niet alleen voor de bewoners, maar voor iedereen in de wijk.
Samenredzaamheid
Bij Zorgpartners draait alles om passende zorg en samenredzaamheid. Mensen houden de regie over hun leven, dragen zorg voor elkaar en nemen niet over wat iemand nog zelf kan. Samen met naasten, vrijwilligers en professionals zoeken we naar de mogelijkheden voor een prettig en zelfstandig leven thuis. Zorgpartners ondersteunt kwetsbare ouderen daarbij. En als het thuis niet meer gaat, dan zorgen we er samen voor dat zij zich thuisvoelen in een van onze centra. Meer lezen over passende zorg.