22 augustus 2024
Wat doe je als je als leerling verpleegkundige een verbetertraject moet doen vanuit school én je vernieuwende én duurzame projecten interessant vindt? Dan start je een pilot voor het scheiden van GFT-afval. Sjoerd Stevenaart is samen met zijn afdeling in Prinsenhof de uitdaging aangegaan om GFT-afval op de afdeling waar hij werkt, beter te scheiden.
Deze pilot was eigenlijk een staartje van zijn gehele verbetertraject, waar onder andere het vacumeren van incontinentiemateriaal ook onderdeel van was. Sjoerd: “Het probleem met het scheiden van afval is vaak dat er geen goede routing voor is.” Samen met de leidinggevende facilitair en medewerkers welzijn bekeken ze welke route voor hen handig was en hoe ze dit gingen vastleggen zodat het ook meteen geborgd werd. “Mijn collega’s zijn er meteen op in gesprongen. Ik merkte de bereidheid van mijn collega’s en ze zagen allemaal de noodzaak van dit verbetertraject. Er was geen verschil tussen oudere of jongere collega’s, iedereen scheidt zijn afval al thuis. Waarom niet op werk?”
Lekken?
Vervolgens gingen Sjoerd en zijn collega’s aan de slag voor een juiste routing om het GFT-afval te verzamelen en verwerken. “We hebben veel opties bekeken. Zo vielen voor ons de GFT-zakjes al snel af. De kans op lekken was hier te groot. We moeten best een stuk door het huis lopen om het bij de keuken weg te brengen. Dan wil je niet met lekkende zakjes lopen.” Uiteindelijk kozen ze voor vier bakjes van 5 liter met zakjes erin die in de vier hofjes centraal kwamen te hangen, naast de gewone prullenbak.
Werkproces ingesleten
Per hofje zijn er zes of zeven bewoners wiens GFT-afval in het bakje belandt. “We doen precies één dag met een bakje. Ze worden in de ochtend in de keuken van het restaurant opgehaald en aan het einde van de dag, na het avondeten, weer geleegd. En één keer per week maakt de spoelkeuken ze grondig schoon.” Het klinkt simpel en dit is het eigenlijk ook geeft Sjoerd aan. “Dit werkproces was er zo ingesleten. Het ging heel soepel, we hoeven elkaar er niet eens op aan te spreken. Het gebeurt gewoon. Zo trots op hoe mijn collega’s dit hebben opgepakt.”
Spotlight
Nieuwe werkprocessen, verbetertrajecten en ongebaande paden. Dat is wel besteedt aan Sjoerd. “Het is leuk om te zien als collega’s inspraak hebben en zeggenschap krijgen, ze het project graag zien slagen. De intrinsieke motivatie is bij dit project ook zo hoog. Dat hebben de teams zo goed gedaan, welzijn en zorg. Zij verdienen de spotlight!”
Green Deal 3.0
Dit project is onderdeel van de Green Deal 3.0. Green Deals zijn afspraken tussen de Rijksoverheid en andere partijen om duurzame plannen uit te voeren. Met elkaar werken we aan ‘duurzame zorg’. Deze Green Deal kent vijf doelen:
- Inzetten op het bevorderen van de gezondheid.
- Het vergroten van van de bewustwording over de impact van de zorg op het klimaat en andersom.
- Verlagen van CO2-uitstoot, met als doel 30% CO2-reductie in 2026 en klimaatneutraal in 2050 voor vastgoed en vervoer.
- 25% minder restafval in 2026 en maximaal circulaire zorg in 2050; Kiezen voor herbruikbaar boven wegwerp.
- Terugbrengen van de milieubelasting door medicatie(gebruik).
Meer lezen over duurzaamheid bij Zorgpartners? Kijk hier.