Floravita, De Hanepraij en Ronssehof samen op weg naar een nog duurzamere (eet)toekomst!
6 maart 2024
Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De afgelopen maanden is er in Floravita, De Hanepraij en Ronssehof hard gewerkt aan het terugdringen van voedselverspilling. Ook het aanbieden van gerechten met minder of geen vlees en door het aanbieden van meer plantaardige opties stond (en staat) hoog op de (menu)kaart. Want wist je dat iedere kilo voedsel die in een restaurant in de prullenbak verdwijnt 7 euro waard is en slechts 5% van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag eet? Lees verder hoe gezond, duurzaam én lekker eten hand in hand gaan in onze keukens.
In de bovengenoemde drie restaurants van Zorgpartners is het afgelopen halfjaar samen met Greendish gewerkt aan het verduurzamen van het voedselaanbod. Het doel en de ambities van Zorgpartners zijn om voedselverspilling terug te dringen en gerechten aan te passen, door meer plantaardige opties aan het menu toe te voegen en op deze manier een positieve bijdrage te leveren op de milieu-impact. Daarnaast ontvingen de restaurant- en keuken medewerkers handvatten, bruikbare tools en inzichten om direct in de praktijk toe te passen. Martin Poot, Hoofd Restauratieve dienst in De Hanepraij is enthousiast over deelname aan dit project: “Het is altijd goed om scherp te blijven op voedselverspilling. Hier hebben we veel aandacht voor zonder de keuzevrijheid van onze bewoners te beperken. En zoeken naar alternatieve gerechten met minder of geen vlees is een mooi uitdaging voor ons als keukenteam. Voorop staat dat alle gerechten die we serveren smaakvol moeten zijn.” Bij Hanepraij bespaarden zij maar liefst 32.751 kg CO2-eq, dat staat gelijk aan 710 autoritjes tussen Nijmegen en Apeldoorn.
Hieronder lees je hoe de verschillende keukenteams dit hebben aangepakt.
De aanpak is simpel
Er is gestart met een nulmeting om in kaart te brengen hoe de centra ervoor stonden met voedselverspilling en de huidige samenstelling van gerechten. Op basis van deze resultaten zijn doelen gesteld en adviezen gegeven om de ambities van Zorgpartners Midden-Holland te realiseren (minder voedselverspilling en meer plantaardige opties op het menu). In de daaropvolgende actieperiode is aan de slag gegaan met deze adviezen. Tot slot is de effectmeting uitgevoerd om duidelijk in kaart te brengen welke milieu-impact er is behaald door de veranderingen.
Resultaten
Er zijn toepasbare ideeën uitgewisseld en organisatie breed wordt gekeken hoe gezamenlijk duurzamere en gezondere producten ingekocht kunnen worden.
Mike Appeldoorn, Coördinator Voeding in de Ronssehof: “Ik had het al een paar jaar in m’n hoofd, maar mede door het project met Greendish hebben we tijdens kerst een vegetarisch menu geserveerd aan onze cliënten. Vooraf had ik niks verteld. Sommigen hadden het wel in de gaten, maar iedereen heeft lekker gegeten, ook de niet-vegetariërs. Zo probeer je eens wat buiten de begaande paden en kom je tot andere inzichten. Dit biedt toekomstperspectief!” In de Ronssehof zijn in de actieperiode 228 autoritjes tussen Gouda en Utrecht bespaard (1892 kg CO2-eq).
Naast kennis en nieuwe inzichten op het werk, hebben sommige medewerkers ook thuis de tips over voedselverspilling doorgevoerd en recepten uitgeprobeerd! Zo geven Wim van Veen en Armand de Bruijn van Floravita aan: “Bij duurzaam, lekker en bewust eten aan Greendish te denken.” Na het voltooien van het project ontvangen de restaurants een certificaat met alle hoogtepunten van het project. Floravita bespaarde in de actieperiode maar liefst 221.327 douchebeurten (14.253.466 liter water).