Digitale zorg: consulten op afstand in Gouwestein
23 juni 2021
Karel van de Wetering (49 jaar) werkt al ruim 3,5 jaar bij Gouwestein en zit momenteel in het derde jaar van zijn opleiding tot verpleegkundige. Voor de start aan deze opleiding had Karel al een gekleurde loopbaan met een divers palet aan interesses en werkgebieden. Zo heeft hij onder meer een verleden als inkoper in de ICT en heeft hij een opleiding psychologie gevolgd. In 2018 startte Karel bij Zorgpartners als gastheer en later heeft hij een opleiding gevolgd tot verzorgende IG. Op zoek naar meer uitdaging, begon hij aan de opleiding tot verpleegkundige. Tijdens deze combinatie van leren en werken, kon hij al zijn interesses samenbrengen.
‘'Ik ben zelf een enorme gadget freak. Toen ik zag dat we binnen Zorgpartners aan de slag gingen met de Smart Glasses was ik ook gelijk geïnteresseerd’’ zegt Karel. ‘'Ik vind het leuk om te kijken hoe we op deze manier vernieuwing kunnen bieden in de zorg. Vernieuwing die onze cliënten en collega’s kunnen ondersteunen. Nadat we de Smart Glasses uitvoerig getest hadden, wist ik al vrij snel waar ik de bril voor wilde inzetten.’’ Meerdere malen liepen Karel en zijn collega’s namelijk tegen hetzelfde aan.
‘'Op de PG-afdeling heb je wel eens te maken met bewoners die zogenoemd onbegrepen gedrag vertonen. Dan kan een consult van de psycholoog wenselijk zijn. Maar wat het lastig maakt, is dat bewoners in het bijzijn van de psycholoog niet altijd hetzelfde gedrag vertonen. Hierdoor kost het soms meerdere consulten om een goed beeld te vormen van het gedrag. Hierin bood de Smart Glasses uitkomst. Met het gebruik van de Smart Glasses hoeft de psycholoog namelijk niet fysiek aanwezig te zijn. Daardoor wordt geen onbedoeld effect op het gedrag van de bewoner uitgeoefend. Karel legt uit hoe dit in zijn werk gaat: ‘'Ik zet de Smart Glasses op en ga aan de slag. Vanuit een andere ruimte kijkt de psycholoog mee en ziet precies wat ik zie. De psycholoog ziet live hoe de bewoner zich gedraagt en kan mij via de spreek-luister-verbinding bijvoorbeeld vragen de bril te richten op de handen van een bewoner. Spant een bewoner zijn handen aan? Dan kan dit een signaal zijn voor opbouwende spanning. Dit zijn signalen die de verpleging niet altijd door heeft, maar een psycholoog wel. Ik krijg dan meteen tips mee om hier mee om te gaan.''
Deze manier van zorg op afstand is enorm waardevol. Waar de psycholoog anders soms drie tot vier keer langs moest komen om het gedrag te signaleren, kan dit nu in één keer. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar ook kosten en reisbewegingen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het ons in staat stelt de bewoner snel de best mogelijke zorg kunnen bieden.
In Gouwestein zijn al meer plannen om de Smart Glasses in te zetten. Naast consulten van de psycholoog, kan de bril ook heel waardevol zijn bij consulten op het gebied van ergotherapie en fysiotherapie, bij wondzorgverpleging en triage in de nacht. Samen met zijn collega Irene Kaptein (AVK) heeft Karel al tien mede-collega’s getraind in het werken met de Smart Glasses. Met elkaar gaan ze aan de slag om de Smart Glasses steeds breder in te zetten. ‘'Zorgpartners stimuleert ons hierin waardoor we ons kunnen blijven ontwikkelen, een mooie plek om te blijven groeien.’’