Behandelaren zetten steeds vaker innovatie in
26 juni 2023
Innovatie kun je op allerlei manieren en binnen verschillende werkvelden toepassen. Ergotherapeut Loïs Been vertelt hoe innovatie haar dagelijkse werk beïnvloedt en waar zij haar inspiratie haalt.
Tijdens haar opleiding leerde Loïs het behandelen en begeleiden van cliënten. Ze nam zelf het initiatief om zich te verdiepen in innovatie. “Zonder innovatie ga je stilstaan. Je moet weten wat er speelt binnen je vakgebied qua hulpmiddelen en werkmethodes. Vernieuwingen zijn nodig. Het verbetert de kwaliteit van je werk en de zorgsector, mits
het de kwaliteit van leven van de cliënten verbetert”, zegt ze.
Prikkelverwerking
Loïs is bezig meer aandacht voor innovatie te krijgen. Samen met een collega-behandelaar is een aanvraag gedaan voor meer sensorische-integratie-materialen, die zijn gericht op betere prikkelverwerking. “Mensen met dementie ervaren regelmatig
onrust. Ze stappen bijvoorbeeld continu uit bed, wat de slaap belemmert. Onrust heeft vaak te maken met over- of onderprikkeling, doordat onder andere de zintuigen - het gehoor of zicht - achteruitgaan. Door het aanbieden van de juiste prikkels, bijvoorbeeld een verzwaringsdeken, worden cliënten weer rustig. Deze biedt veiligheid en geborgenheid tijdens het slapen.”
Innovatiewens
Loïs heeft nog een wens: een innovatiemiddel ontwikkelen voor cliënten die bang zijn om tijdens zorgmomenten te draaien in bed. “Soms blijft dit in mijn hoofd hangen. Die angst wil ik wegnemen.” Daarnaast wil Loïs meer kennis opdoen en deze onder andere bij interventies gebruiken en overbrengen naar collega’s. “Met elkaar kunnen we cliënten ondersteunen en laten zien dat ze meer kunnen dan ze denken. Cliënten zijn enorm dankbaar wanneer je ze helpt; dat wil ik later ook: mensen die zich inzetten voor mij, zoals wij nu met z’n allen voor hen doen!”